Spjälsängar

De flesta små barn sover eller har sovit i en spjälsäng. Det är första tiden de är som mest

Att tänka på när det är dags att köpa spjälsäng

Det allra viktigaste att tänka på när du ska köpa en spjälsäng är såklart att den ska vara säker. Detta gäller oavsett om det är en ny eller begagnad du planerar att köpa. Som tur är finns det standarder för säkra spjälsängar och en sådan är EN 716. Det är säkerhetskrav för spjälsängar som är mellan 90 och 140 cm långa; både vanliga spjälsängar men också hopfällbara varianter. Det är en lång rad av krav som behövs uppfyllas för att den ska klassas som en säker säng och några av dessa är till exempel mått för att barn inte ska fastna med kroppsdelar eller kläder eller kunna klättra ur sängen. Avståndet mellan spjälorna får inte heller vara för långt – inte längre mellanrum än 65 mm. Spjälskydd rekommenderas dock så att inte ben och armar fastnar mellan spjälorna.

Spjälsängar som växer med barnen

Spjälsängar är anpassningsbara på olika sätt. Det vanligaste är att man har flera höjdlägen. När barnet är väldigt litet och inte kan sitta kan man ha barnet på högsta höjdläget då det inte är någon risk att barnet kan ta sig upp och klättra ur. I takt med att barnet växer får man sänka bottenplattan så barnet inte kan klättra över kanten och ramla ner. Anledningen till att man har olika höjdlägen är att det är enklare att hantera det lilla barnet när avståndet ner till bottenplattan inte är så långt.

Det finns också spjälsängar som också dubblerar som en juniorsäng eller sittmöbel. På dessa kan man ta bort ena långsidan och därmed få en en säng som passar lite större barn som kan ta sig upp och ner i sängen själva.

Säkerhet är viktigt

Förutom spjälsängen är det viktigt att man också använder säkra tillbehör i sängen. Det vill säga inga tunga täcken och kuddar som barnet kan lägga över sitt huvud och inga prylar som barnet kan fastna i.

En god rutin är att då och då se till att alla skruvar är ordentligt åtdragna och att inget är trasigt. Köper du begagnat? – Se till att alla tillbehör och skruvar är med och att allt är helt.