Bilbarnstolar

I Sverige är det lag på att barn sitter på ett säkert sätt i bilen. Barn under 135 cm måste enligt lag sitta i en godkänd bilbarnstol, bältesstol eller sittkudde – anpassad efter barnets längd.

Babyskydd – upp till 9 månader

En bilbarnstol anpassad för spädbarn (upp till cirka 9 månader) kallas för babyskydd. Det är en bakåtvänd stol för de allra minsta och som man brukar kunna använda ungefär till barnet är 9 månader eller när det vuxit ur det.

Bakvänt så länge som möjligt

Att sitta bakvänt är mycket säkrare för ett litet barn, den största anledningen är att barnets proportioner skiljer sig mycket från en vuxen. Huvudet är tungt proportionellt sett till resten av kroppen, det i kombination med att nackmusklerna inte är fullt utvecklade gör att huvudet blir väldigt tungt vid en eventuell krock. Forskning har visat att påfrestningen på den lilla kroppen blir mycket lägre i en bakåtvänd stol och det rekommenderas att barnet sitter bakåtvänt så länge man kan, gärna upp till 5 års ålder, men minst upp till 4 år.

Barn över 4 år

När det är dags för barnet att åka framlänges men barnet ändå är kortare än 135 centimeter behövs en bältesstol eller bälteskudde. Detta används för att bältet ska sitta på rätt sätt. Skillnaden på en bälteskudde och bältesstol är att en bältesstol har ett ryggstöd. Det rekommenderas att barn upp till 12 år använder något av ovanstående säkerhetsanordningar.

Säkerhetskrav på bilbarnstolar

Det är en mängd säkerhetskrav som en godkänd bilbarnstol måste ha klarat av. Som tur är så behöver inte du hålla koll på alla utan det finns standardiserade certifieringar och du behöver bara hålla utkik efter märkningen. ECE R44 är den Europeiska märkningen som visar att produkten är testat enligt detta regelverk. Ett nytt regelverk kallat i-Size (Reglemente UN R129) är en ny certifiering som började gälla 2014. i-Size baseras på barnets längd och ålder och tanken med denna certifiering är att det ska vara lättare att se för vilken ålder som en stol är certifierad för. Krocktesterna för denna certifiering är också förbättrade till att bland annat inkludera sidokollisioner. Än så länge är det bara stolar med ISOFIX som certifieras enligt i-Size och ECE R44 används fortfarande parallellt.

Vill man läsa mer om rekommendationer angående säkerhet i bilen och barn rekommenderar vi NTF; Nationalföreningen för trafiksäkerhets främjande som är en fri, självständig och idéburen organisation som arbetar för en säker trafik. Där finns många bra tips och riktlinjer.

Plustest – vad är det?

Ett kompletterande test som kan göras på bilbarnstolar avsedda för den svenska marknaden. En test som är plustestad och godkänd innebär att stolen är godkänd för montering i både fram- och baksäte. Själva testet är frivilligt för bilstolstillverkare och inget krav – men det kan kännas tryggt för dig som förälder att välja en plustestad stol och det används flitigt i marknadsföring av olika tillverkare.

Tänk på detta vid montering

Följ instruktionerna i babyskyddet eller bilstolens manual noggrant. Ett felaktigt fastsatt säkerhetsanordning fungerar inte som tänkt. Placerar du babyskyddet/bilstolen i passagerarsätet är det viktigt att krockkudden är avstängd. Sidokrockkuddar ska inte påverka en bilbarnstol.

Vid begagnatköp

Det första du bör titta på när du köper en begagnad bilbarnstol är att den inte är för gammal. Man rekommenderar inte att använda en bilbarnstol längre än 10 år då de åldras på grund av värme, kyla och UV-ljus. När du köper en begagnad stol är rekommendationen att den inte är äldre än 5 år när du börjar använda den.

Kontrollera också att du får med alla eventuella tillbehör och manualer och givetvis att den inte varit med i någon krock, bilbarnstolar som varit med i en krock ska inte användas mer utan bytas ut. Klädseln på stolen är nästan alltid avtagbar, ta bort klädseln och kontrollera att det inte är några sprickor i plasten eller stoppningsmaterialet. Det säkraste är att köpa en begagnad bilbarnstol från någon man känner och litar på.

Hyra istället för att köpa?

Det finns butiker som hyr ut babyskydd och bilbarnstolar under kortare eller längre perioder. Det kan passa dig som har ett kortare behov av en stol eller för dig som inte vill investera i ett nytt babyskydd som man ändå bara kanske använder i 6 månader. Fördelen med att hyra ett babyskydd eller bilbarnstol är såklart att man slipper göra en ganska stor investering och uthyrningsobjekten är kontrollerade och tvättade. Ofta betalar man en summa för en viss period och även en depositionsavgift som man får tillbaka när man lämnar tillbaka babyskyddet/bilbarnstolen.