Barnvagnar

Barnvagnen är en av de större ”pryl”-utgifterna man har när man skaffar barn. Det är något som man nästan inte klarar sig utan men det går också att komma billigt undan om man till exempel köper en begagnad vagn. Vill man ha en specifik modell i en ovanligare färg eller utförande kan det vara en god idé att beställa den i god tid – det kan vara några veckor och ibland några månaders leveranstid. Det finns barnvagnar i prisklasser från någon tusenlapp upp till närmare tjugo tusen kronor. Men dyrast är inte alltid bäst, det kan löna sig att jämföra och läsa tester innan man gör sitt köp. Vi rekommenderar att du besöker en butik och provkör några själv – kanske provar hur den är att fälla ihop, hur den känns att köra – om den får plats i bilens bagageutrymme? 

Olika behov kräver olika vagnar 

Väntar du tvillingar? Då är det dubbelvagn som gäller. Annars är det vanligaste att man investerar i en så kallad kombivagn. Kombi står för att det är en kombinerad ligg- och sittvagn. Liggdelen är ofta en separat korg som man sätter på vagnchassit och använder under de första månaderna när barnet ligger ner; ofta upp till 6-8 månader då barnet kan sitta bra. Då är det dags att byta till sittdelen som ofta kan användas i flera år. Det är viktigt att du kontrollerar i vagnens manual hur tunga barn (och last) den är avsedd för.  

Har man flera barn eller planerar ett till barn inom kort kan det vara värt att kolla på en syskonvagn. På en syskonvagn kan man ofta kombinera en sittdel och en liggdel på samma vagn. När det minsta barnet blir större kan man ofta ha två sittdelar.  

Tänk på detta innan ditt köp 

Det finns en europeisk märkning av barnvagnar och vagnen du köper ska vara märkt med EN1888.  

Om du köper begagnat 

Kontrollera att vagnen verkar hel och ren. Finns det dokumentation i form av manual och inköpskvitto är detta såklart ett stort plus – annars får du försöka leta upp detta online. Det är viktigt att man använder vagnen på det sätt som den är avsedd för – för att vara säker. Att bromsarna fungerar och att inget är trasigt är såklart av högsta vikt