Leksaker

Har du sett skräckrubriker i tidningen om att leksaker kan vara farliga? Ingen kan ha undgått när ”larmet” om ftalater och BPA gick runt i tidningarna. Förskolor fick rensa bort gamla plastleksaker och det pratades om att ”plastbanta” eller avgifta bort farliga leksaker.

Är leksaker farliga?

Förr användes ofta en mjukgörare för att göra plast mjukare som kallades för ftalater, det var en grupp ämnen som hade detta namn. Dessa ämnen kan ”läcka” från produkterna och in i människokroppen. En del ftalater misstänker man vara farliga och därför är de nu förbjudna i leksaker och andra prylar som som kan tänkas stoppas i munnen. Inom EU är ftalater i leksaker reglerade, men utanför EU kan de fortfarande användas; även i produkter som är riktade till barn. Därför bör man tänka en gång extra om man köper leksaker utanför EU.

2012 blev reglerna hårdare för leksaker inom EU och då förbjöds flera kemiska ämnen som tidigare var godkända. Så generellt kan man säga att nyare leksaker är säkrare än äldre.

Vilka säkerhetskrav har leksaker?

Välj leksaker som är anpassade för barnets ålder. Leksaker som är anpassade för barn mellan 0 och 3 år har ännu strängare krav då de ska vara säkra att bli stoppade i munnen och tuggade på.

Tänk på att leksaker alltid är säkrare än andra saker i hemmet som inte är tillverkade enligt de hårda säkerhetskrav som leksaker har.

Vilka leksaker är farliga?

Är leksaken äldre än 2007, då regleringen av ftalater slog igenom i EU och av plast som är mjuk så kan den innehålla ftalater. Är leksaken äldre än 2007 men hård eller spröd så kan den ha innehållit ftalater men då den nu är hård så har alla ftalater försvunnit ur plasten.

Behöver man få gallra ut alla gamla leksaker? Är det äldre leksaker av plast som är mjuka så kan de innehålla ftalater.

Det är inte bara plasten som är farlig, LEGO är som bekant för dig som någon gång trampat på det hårt och innehåller inga mjukgörande ftalater. Dock har brittiska forskare rapporterat om att LEGO från 70- och 80-talet innehåller ämnen som överstiger EU:s gränsnivåer. Här är det färgerna som är boven, främst svart, gul och röd. Nytt LEGO innehåller inte de farliga ämnena.